• Fűtés-, víz-, gázszerelés

  • Komplett épületgépészeti kivitelezés

A németek pedig köszönik szépen, jól vannak

Posted by: | Posted on: május 25, 2022
német zászló

A világjárvány és az ukrajnai háború ellenére úgy néz ki, hogy Németország gazdagsága elkerülte a recessziót az első negyedévben.

Európa egyik legjelentősebb gazdasági nagyhatalmának mutatója a negyedéves összevetésben 0,2 százalékkal, az évesben pedig 3,8 százalékkal nőtt – közölte nemrég a Szövetségi Statisztikai Hivatal. Mint ismeretes, a Reuters 0,2% és 3,7% növekedést prognosztizált.

Georg Tiel, a statisztikai hivatal elnöke úgy nyilatkozott: „A nehéz világgazdasági körülmények ellenére a német gazdaság enyhe növekedéssel kezdte a 2022-es évet”. Amíg a kormányzati kiadások és a háztartások többnyire az előző negyedévi szinten maradtak, az export visszaesett az év elején. A beruházások azonban jelentősen hozzájárultak a német gazdaság élénkítéséhez.

Az enyhébb időjárás hatására felpörgetett építőipari beruházások a különböző áremelések ellenére az előző negyedévet 4,6 százalékkal haladták meg. Emellett 2,5 százalékkal emelkedtek a gép- és berendezésberuházások is.

Németország kormánya végül úgy fogalmazott a tavaszi előrejelzésében, hogy 2022-ben összességében 2,2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak.