• Fűtés-, víz-, gázszerelés

  • Komplett épületgépészeti kivitelezés

Laminált padló: leggyakoribb előnyök és hátrányok

Posted by: | Posted on: december 9, 2022
karácsonyi laminált padló

A laminált padló méltán a legnépszerűbb parkettatípus, egyúttal a modern otthon nélkülözhetetlen tartozéka. Korábban egyfajta technológiai innovációnak számított, mára azonban közkedvelt, széles körben elterjedt melegburkolat, amelynek fejlesztése ma is folytatódik.

Magas referenciaértéke tehát megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor érdemes mégis áttanulmányozni a leggyakoribb előnyöket és hátrányokat, amelyek szóba jöhetnek a laminált padlónál. Ez segítség lehet azok számára, akik nem biztosak abban, hogy ez a burkolattípus a legmegfelelőbb-e számukra.

Előnyök:

  • Vásárló-barát jellemzők: a laminált padló kedvező áron, rendkívül széles választékban elérhető, ráadásul a lamellás szerkezete (illesztés) miatt könnyen lerakható és különösebb karbantartást sem igényel. Gyorsan stílusossá tehetjük általa otthonunkat és hosszú évekig nem lesz gondunk a parkettánkra.
  • Modern technológia: a laminált padlónak a felső dekorrétege nyomtatott műanyagból készül, ezáltal a lehetséges mintázatok és színárnyalatok végtelen választéka létrehozható. A felső szintetikus réteg ráadásul növeli a parketta ellenállóságát a víz, por és fény káros behatásával szemben.

Hátrányok:

  • Mérsékeltebb fahatás: jóllehet, a látvány szintjén csodákra képes egy laminált padló, hiszen elsőre nagyon hasonlít a valódi faburkolatra. Ugyanakkor a fa egyéb hangulati elemeit (például tapintás, kopogás, illat) már nem képes pótolni, ezért akinek igazán fontos szempont a fa autentikus jellege, annak kevésbé ajánlott.
  • Szavatosság: a tömörfa tartósságát semmilyen innovációval nem lehet utolérni. A laminált burkolat nagyjából évtizedenként újra rakható, egy valódi faparketta azonban akár fél évszázadig is kitarthat, természetesen megfelelő karbantartás, csiszolás mellett.