• Fűtés-, víz-, gázszerelés

  • Komplett épületgépészeti kivitelezés

Mitől van manapság ennyi ételérzékeny ember?

Posted by: | Posted on: július 10, 2018

Már többekkel beszélgettem a témáról, és nem bírom ki, hogy ne írjak róla: mitől van manapság ennyi ételérzékeny ember? Személy  szerint (hála Istennek) nekem semmilyen problémám nincsen. Eddig a szűk családi körömben sem volt senkinek semmi problémája – bár az igaz, hogy a rokonságban azért voltak hasonló gondok, az unokatestvéreimnél például olyan 5-10 éves korban ripsz-ropsz kialakult a lisztérzékenység, majd az unokabátyám elment nyaralni, a nyaralás során leégett, és pár héten belül kialakult nála a cukorbetegség. 

Én már akkor is furcsálltam, hogy ilyen váratlanul ilyen dolgok történetek a rokonságban. Aztán teltek múltak az évek, lassan felcseperedtünk, és elkezdtem kitekinteni a nagy világba. Rájöttem, hogy lépten-nyomon különféle ételérzékenységtől szenvedő emberek vesznek körül. Majd egyszer csak a húgom is előállt azzal, hogy fáj a gyomra, hogy nem tudja mitől van stb. Egy idő után kitapasztaltuk, hogy a gyomorfájás a tejtől van, és most vizsgálatra fog menni laktózérzékenység gyanúja miatt.

Sok helyen olvasható, hogy a glutén- és a laktóz érzékenység csak egyfajta “hóbort”, vagy ahogy mások nevezik “hiszti”, megint mások meg “divatjelenségnek” titulálják a jelenséget. Tudósok szerint a betegek nagy része meg sem vizsgáltatja magát, csak enyhe panaszokra hivatkozva, vagy épp valamilyen divat, tanácsát követve, esetleg eszement diétákat folytatva mondanak le olyan élelmiszerekről, melyek az ásványi anyagok és nyomelemek pótlását lehetővé tennék.

Ellenben úgy gondolom, hogy épeszű ember nem csinál olyat, hogy pusztán divatból, hisztiből lemondana olyan dolgokról, amiket szeret. Gyerekként sok butaságot csinál és mond az ember, és persze ha osztálytársnők eljátsszák a hattyú halálát egy kis pollen miatt, mindjárt a másik gyereknek is kialakul az allergiás reakciója. Viszont ételek esetében magam részéről nincs az az önsajnáltatás, ami miatt lemondanék a sütiről, vagy a tejes dolgokról.

Úgy gondolom, hogy kell hogy legyen valami komolyabb indok, hogy miért nő a száma a ténylegesen érzékeny embereknek is. Személy szerint az egészségtelen életkörülményekre gyanakszom. Addig is azonban, amíg nem derül ki, hogy biztosan mi áll az ételérzékenység: allergia és intolerancia egyre több embert érintő problematikája mögött, addig úgy gondolom, hogy azzal kellene mindenkinek foglalkoznia, hogy valóban az ő esetében is betegségről van -e szó, vagy inkább csak egyfajta lelki eredetű problémáról. Már csak azért is, mert bármi váltja ki ezeket, kezelni kell: akkor is ha komoly fizikai betegségről van szó, és akkor is, ha lelki eredetű a probléma.