• Fűtés-, víz-, gázszerelés

  • Komplett épületgépészeti kivitelezés

Három érdekesség villanymotor témában

Posted by: | Posted on: február 24, 2023
villanymotor, szerelés

A villanymotor technológiája már több, mint 150 éve része a mindennapjainknak. Olyan jelentős mértékben elterjedt a különféle szerkezetek, rendszerek működésében, hogy ma már észre sem vesszük őket. Villanymotorral ugyanis nemcsak látványos járművek vagy munkagépek működnek, hanem a legtöbb kisebb-nagyobb háztartási gép is rendelkezik motorral, például porszívó, sütő vagy éppen elektromos fogkefe.

A motorizáció tehát egy forradalmi fejlődést, sőt paradigmaváltást hozott a korábbi, évezredekig jellemző manuális működtetésű mozgóenergia korszaka után. Ennek hatására a modern és főképp posztmodern ember életmódja és szemlélete nagymértékben megváltozott. Kevesebbet mozgunk, kényelmesebben élünk, mindeközben alig tudunk valamit a villanymotorról. Íme, egy kisokos, hogy ne maradjunk tájékozatlanok:

  1. A villanymotor működése viszonylag egyszerű: egy olyan szerkezetről van szó, amely átalakítja a hozzá szállított elektromos energiát forgó mechanikai energiává. Ebben a folyamatban a mágneses térnek és indukciónak fontos szerepe van.
  2. A villanymotor két nagyobb részből áll: állórész és a mozgórész. Az állórész a motor külső, mágneses része, amely a külső áramforrást juttatja el a motor belsejébe. Belül található a mozgórész, vagyis maga a rotor, ami a forgómozgást végzi az elektromágneses indukció révén.
  3. Alapvetően két fő típus különböztethető meg: egyenáramú (DC) és váltakozóáramú (AC) motort. Előbbi inkább kisebb teljesítményű tárgyak mozgatásához használatos, míg a váltakozóárammal járműveket, nagyobb gépeket is megmozgathatunk.